Γι’άλλα γι’άλλα μες στη γυάλα


Αγαπημένα μου φουγάρα η πρώτη μέρα του Ιούλη είναι η μέρα που η γνωστή τοις πάσι καπνοσύριγγα έγινε λάβαρο και που η τσιγαρίλα θριάμβευσε έναντι όλων των πανάκριβων ευωδιαστών αρωμάτων δίχως να είναι φυλακισμένη σε κρυστάλλινο, συλλεκτικό μπουκαλάκι αλλά δραπετεύοντας αναδυώμενη θελκτικά και απροκάλυπτα από το φλεγόμενο αντικαπνιστικό διάταγμα καθώς κι ανάμεσα από τα ένοχα, κιτρινισμένα ακροδάχτυλα κάθε “ερασιτέχνη” Έλληνα καπνιστή.
Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν, δήθεν ευσυνείδητα, να δηλώσουν πως θα κόψουν το φουμάρισμα αλλά τελικά είναι τόσο εθιστικό το ρημάδι που αντ’αυτού αποφάσισαν να οργανωθούν για να ανοίξουν λέσχες-ντουμάνια στις οποίες τα μέλη θα μυούνται με όρκους μυστικούς και θα επικοινωνούν με κώδικες, λέξεις συνθηματικές και ψευδώνυμα όπως έκαναν κάποτε τα λαμπρά μέλη της Φιλικής Εταιρείας.
Τα τασάκια τρίζουν από καθαριότητα, οι ανάσες μυρίζουν τσιχλόφουσκα, οι πάσης φύσεως πνευμονοπάθειες γιατρεύονται ως δια μαγείας, η δημόσια υγεία αναβαθμίζεται κι εμείς ζούμε πλέον στην χώρα του Ποτέ έχοντας πλανητάρχη τον Πήτερ Παν!
Ο αγώνας για την καταπολέμηση του καπνίσματος όμως δεν είναι κάτι καινούριο στην ιστορία. Υπάρχει ήδη βασιλικό διάταγμα «Περί απαγορεύσεως του καπνίζειν εντός των δημόσιων γραφείων και καταστημάτων» υπογεγραμμένο από τη βασίλισσα Αμαλία την 31η Ιουλίου του 1856! Πάντως μέσα σε τούτο το, όχι και τόσο, νεόφερτο καθεστώς επικρατεί τελικά μια σύγχυση για το αν θα είναι οι “τσιγαρικοί” ή οι “ατσίγαροι” αυτοί που θα μπουν μέσα σε γυάλες, που θα κάτσουν, θα βάλουν σταυροπόδι και θα τρώνε πασατέμπο ανάλατο εις τους αιώνας των αιώνων αμήν. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπολογίζεται ότι τα φυτά nicotiana tabacum έχουν αρχίσει να εκλείπουν ενώ το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί παρά να επιδεινωθεί από τούδε και στο εξής κι από την, ελληνικού ταμπεραμέντου, αντιδραστική υπερκατανάλωση νικοτίνης. Βέβαια η λύση στο εν προκειμένω θέμα θα δωθεί λίαν συντόμως μιας και η ανακάλυψη ενός μακρινού αστέρα που μοιάζει με τη Γη, έχει δώσει τροφή σε σενάρια εγκατάστασης σε άλλους πλανήτες προς αναζήτηση καινούριων, πιο εξελιγμένων και μυρωδάτων φύλλων καπνού. Ευτυχώς για όσους αρέσκονται στα βαριά χαρμάνια! Εκείνη η σοδειά θα βγάζει άφιλτρα που πραγματικά θα σε στέλνουν στο διάστημα!

posted under |

4 σχόλια:

LM είπε...

Αφού λοιπόν η Αμαλία είχε ορίσει νόμο,είμαστε τόσα χρόνια παράνομοι!..Ξεπερνάω την αναφορά σου σε όσους είπαν πως θα το κόψουν αλλά δεν...(σαν να φωτογραφίζεις εμένα είναι!χιχιχι)...Τι ωραία γραφή που έχεις βρε άτιμο..Και εξελίσσεσαι ΄συνέχεια!Συγχαρητήρια!Μπορεί να μην είμαι κανός γραφιάς όπως εσυ,αλλά είμαι καλός αναγνώστης..Respect !

CM είπε...

Respect και στον καλό αναγνώστη που είναι εξίσου άξιος και στην γραφή αλλά δεν το παραδέχεται. Το γεγονός ότι έχεις μειώσει το κάπνισμα είναι επίσης πολύ σημαντικό...

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον αγαπητό LM ...ο τρόπος γραφής της Χρυσούλας Μολογιάννη είναι ιδιαίτερος ,ξεχωριστός και φυσικά αποκαλύπτει ένα πηγαίο ταλέντο το οποίο είναι δύσκολο να κρυφτεί...Προσωπικά είμαι υπέρ της μείωσης του καπνίσματος αλλά όχι της απαγόρευσης...Καπνίζω και θα καπνίζω για όσο θα μου αρέσει και για όσο θα το εχω ως απόλαυση και όχι ως συνήθεια...Χρυσούλα αγαπημένη,keep going.Φιλιά πολλά.Ραλλία Χρηστίδου.-

Ανώνυμος είπε...

Prwtotyph k aihmhrh opws panta.Perimenoume me agwnia thn epomenh douleia sou!! E. T.

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα μαθήματα Ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού. Συνεδρίες και από το διαδίκτυο (skype). Μεταφράσεις. Το πρώτο μάθημα δωρεάν. Εκπτώσεις & προσφορές!
Copyright © 2007. Από το Blogger.

Πολιτισμός Πολίτης

Πολιτισμός Πολίτης
Πολιτιστικό ηλεκτρονικό περιοδικό των Εκδόσεων Περίπλους

Το τέρας των ειδήσεων

Το τέρας των ειδήσεων
www.newsbeast.gr

Περί φίλου και... φτερού

Περί φίλου και... φτερού
Συντάκτρια: Χρυσούλα Μολογιάννη. E-mail: mologianni@gmail.com

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Παρακάτω αναφέρονται όλα τα εκδομένα βιβλία, τα σενάρια ταινιών, οι στίχοι και τα ποιήματα της Χρυσούλας Μολογιάννη

Recent Comments