Όπως σας αρέσει


Παιχνίδι της φαντασίας με φιλοσοφικό υπόστρωμα το 21ο έργο του Σαίξπηρ αρχίζει στο βασίλειο του δούκα Φρειδερίκου, σφετεριστή της περιουσίας του αδελφού του, του νόμιμου δούκα και συνεχίζεται στο δάσος του Άρντεν όπου καταφεύγει εξόριστη η ανηψιά του Φρειδερίκου, η Ροζαλίντα.
Πολλές από τις γυναίκες του Σαίξπηρ δεν ξεφεύγουν απλώς από τα όρια της ιδανικής γυναίκας αλλά περνούν στην αντίπερα όχθη παίρνοντας το ρόλο του άνδρα. Έτσι και η Ροζαλίντα φοράει ανδρικά ρούχα και μεταμφιέζεται σε αγόρι με το όνομα Γανυμήδης για να επιβιώσει σ' έναν κόσμο που δεν περιορίζει τη γυναίκα στο σπίτι. Η ειδιλιακή Αρκαδία με τη σύμπραξη της Ροζαλίντας, που φεύγει στο δάσος μαζί με την έμπιστη ξαδέλφη της, τη Σήλια και βρίσκει τελικά τον διαλεχτό της καρδιάς της – τον κυνηγημένο από τον αδελφό του Ορλάντο- θα συμφιλιώσει τους ανθρώπους με τις μοίρες τους αλλά και μεταξύ τους.
Το όλο θέμα αντικρίζεται με μια λυρική διάθεση ενώ παρωδεί το ποιμενικό δράμα στη γενική του διάρθρωση. Ένας μικρόκοσμος, το δάσος του Άρντεν με ερωτικά παραληρήματα, μεταμφιέσεις και παγίδες που τελικά θα φέρουν τους χαρακτήρες αυτού του βουκολικά δοσμένου παραμυθιού μέσα από παρεξηγήσεις και φιλοσοφικές θεωρείες στην πραγματοποίηση των ονείρων τους.

Με μια μετάφραση που δείχνει σεβασμό στα κείμενα του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα, η κωμωδία πατάει γερά στο βάθος των ερωτικών αισθημάτων και στηρίζεται στην απίστευτη ζωντάνια των διαλόγων του.

Η μικρή σκηνή αξιοποιείται όσο καλύτερα γίνεται φιλοξενώντας μια ομάδα νέων αλλά ιδιαίτερα ταλαντούχων ηθοποιών υπό την στήριξη μιας σκηνοθεσίας με σαφώς προσεγμένη απλότητα που προσδίδει στην υποκριτική ικανότητα την ευχαίρεια να ξεδιπλωθεί ανεμπόδιστα κερδίζοντας, εν τέλει, θετικές εντυπώσεις.

Η ενδυματολογική προσέγγιση του έργου είναι σωστά φροντισμένη ανάλογα με την ιστορία του κάθε χαρακτήρα καθώς και επινοητική μέσα στην λιτότητά της.

Η πένα του αξιομνημόνευτου Σαίξπηρ που έχει γεννήσει συναισθήματα και εξεγέρσεις κάθε μορφής εκθέτει τα κακώς κείμενα της εποχής του μεταστρέφοντάς τα με τέτοιο μαγικό τρόπο που να καταφέρνει να ικανοποιεί κάθε γούστο, κάθε κάστα ανθρώπου, κάθε τρόπο σκέψης. Όσο για την προκειμένη παράσταση... ήταν ακριβώς “Όπως μας αρέσει”!

Πιο συγκεκριμένα, ο τρελός της Αυλής, παιγμένος από τον Γιάννη Δρακόπουλο, είναι απολαυστικός και πειστικότατος με τις θυμοσοφικές θεωρήσεις του, το χιούμορ και την παραφροσύνη που κρύβει αλήθειες οι οποίες άλλωτε προβληματίζουν κι άλλωτε ευαρεστούν την ψυχή.

Ο Δημήτρης Ντάσκας διεκπεραίωσε τον ρόλο της Ροζαλίντας με άνεση δίνοντάς του μια γλυκόπικρη απόχρωση ενώ ο Αντώνης Κρόμπας ελίχθηκε επιδέξια στις εναλλαγές των ρόλων του χαρίζοντας στον θεατή αβίαστο γέλιο με την υποκριτική του φυσικότητα.

Αληθινά χαρισματικός, διαθέτει και μια εξίσου ενδιαφέρουσα φωνή, ο Δημήτρης Καρτόκης.

Τεχνιέντως, άφησα για το τέλος τον άνθρωπο χάριν του οποίου παρακολούθησα την παράσταση δύο φορές. Πρόκειται για τον εξαιρετικό Λεωνίδα Μαράκη που ενσάρκωσε με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο και ξεκαρδιστικό τρόπο τη Σήλια, την ξαδέλφη της Ροζαλίντας. Με παρουσία κι αυτοπεποίθηση που γεμίζει τη σκηνή τολμώ να πω πως καμία νεαρή ηθοποιός δεν θα μου φαινόταν πειστικότερη ή αξιολογότερη στον ρόλο ετούτο. Δεν είναι η πρώτη φορά που η “χαριτωμένη δευτεραγωνίστρια” δικαίως κλέβει την παράσταση!

Χ.Μ.




«Όπως σας αρέσει» κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 9.30 στο ΘΕΑΤΡΟ ΒΑΦΕΙΟ (Αγ.Ορους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115 Μετρό Κεραμεικού , Βοτανικός) Τηλ. 2103425637

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες

Τελευταία παράσταση: Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009 στις 9:30 μ.μ.

Συντελεστές:
Μετάφραση: Ελένη Μερκενίδου
Σκηνοθεσία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά-Κοστούμια: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσική: Κωστής Βοζίκης
Επιμέλεια κίνησης: Έφη Δρόσου
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου – Δημήτρης Θεοχαρούδης (ομάδα beforelight)
Βοηθός σκηνοθέτη - εκγύμναση ηθοποιών: Λιάνα Ταουσιάνη
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Δαμιανίδου

Ηθοποιοί:
Νίκος Αλεξίου
Γιάννης Δρακόπουλος
Θοδωρής Θεοδωρίδης
Δημήτρης Καρτόκης
Αντώνης Κρόμπας
Κώστας Λούκας
Λεωνίδας Μαράκης
Τάσος Μπαρνιαδάκης
Δημήτρης Ντάσκας

posted under |
Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα μαθήματα Ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού. Συνεδρίες και από το διαδίκτυο (skype). Μεταφράσεις. Το πρώτο μάθημα δωρεάν. Εκπτώσεις & προσφορές!
Copyright © 2007. Από το Blogger.

Πολιτισμός Πολίτης

Πολιτισμός Πολίτης
Πολιτιστικό ηλεκτρονικό περιοδικό των Εκδόσεων Περίπλους

Το τέρας των ειδήσεων

Το τέρας των ειδήσεων
www.newsbeast.gr

Περί φίλου και... φτερού

Περί φίλου και... φτερού
Συντάκτρια: Χρυσούλα Μολογιάννη. E-mail: mologianni@gmail.com

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Παρακάτω αναφέρονται όλα τα εκδομένα βιβλία, τα σενάρια ταινιών, οι στίχοι και τα ποιήματα της Χρυσούλας Μολογιάννη

Recent Comments