Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει



28η Οκτωβρίου, 2010. Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει... απλώς χαροπαλεύει. Δίχως ανταρσίες και πατριωτικό φρόνημα τελεί υπό οικονομική δουλεία σε περιβάλλον ένδειας και ταξικής διαπάλης.


“Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις”  βρόνταγε κι έτριζε από εθνική υπερηφάνια το λιανοτράγουδο του Γιάννη Ρίτσου κατά την οργισμένη δεκαετία της χούντας και των κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Εν έτει 2010, δυστυχώς, απέχουμε μακράν από την προσδοκία εκείνου του μεγαλόπνευστου στίχου! Δίχως σθένος και πρόθεση πλέον να υψώσουμε επαναστατικό φλάμπουρο, εμείς, οι σύγχρονοι Ρωμιοί ανασαίνουμε βαριά αναμένοντας να βιώσουμε την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του ερχόμενου Νοέμβρη με φαιδρά ψηφοθηρευτικά καμώματα και διαφάνειες για κλάματα.  
Στην εποχή του ενοποιού αναβαθμιστή “Καλλικράτη” και της φορολογικής κάρτας “Big Brother” ο Ντούτσε ο κατακτητής είναι ένας Έλληνας νεποτιστής της πολιτικής σκηνής κι ο άλλοτε αντιστασιακός αρχοντοτσολιάς δεν είναι παρά ο κακόμοιρος πολίτης που κατόπιν άνωθεν εντολής σκύβει αδιαμαρτύρητα... το κεφάλι. Και όσο σκύβει ο ντροπιασμένος τσολιάς δώστου και μπήγει βαθύτερα ο δαιμονιότατος Ντούτσε την σκληρή επιβολή του στον αποδυναμωμένο πυρήνα του καταπιεσμένου λαού! Κάπως έτσι ορίζεται στις μέρες μας η- καθόλα ερωτική- σχέση μεταξύ κυβερνωμένων και κυβερνώντων και κάπως έτσι εξηγείται γιατί το ηθικό των πρώτων  "πέφτει, πέφτει" καθώς το ανήθικο των δεύτερων ακμάζει...
Γι’αυτό νέε Ρωμιέ “τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις” τώρα πια! Μόνο να θυμάσαι να την τιμάς μετά συνοδείας πολεμικών εμβατηρίων, χάλκινων πνευστών και τυμπάνων στις μπαρουτοκαπνισμένες εθνικές εορτές! Λόγω της λαμπρότητας της ημέρας, λοιπόν, θα αντιπαρέλθω τα σχετικά με το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος των ένδοξων παρελάσεών μας εν μέσω κρίσεως και θα προτείνω μονάχα το εξής:
Όπως ο ηγέτης του φασίζοντος καθεστώτος του 1940, Ιωάννης Μεταξάς, αντιτάχθηκε στους “μακαρονάδες” φασίστες πριν από εβδομήντα έτη, έτσι ας αρχίσουμε κι εμείς από σήμερα ν’αντιστεκόμαστε στο βιασμό των συμφερόντων μας, της προσωπικότητάς μας, του ήθους και της ποιότητας της ζωής μας.
Από αρχαιοτάτων χρόνων παλεύαμε για ό,τι θεωρούσαμε σημαντικότερο για το μέλλον της χώρας μας. Κάποτε μια χούφτα προγόνων μας απέτρεψε τον Μουσολίνι “να πιει τον καφέ του στην Ακρόπολη”. Προσφάτως, η μόνη, τρόπον τινά, παλλαϊκή αντίσταση που προβλήθηκε ήταν αυτή κατά του αντικαπνιστικού νόμου! Σήμερα γινόμαστε ασυνείδητα μάρτυρες και υποβοηθοί ενός εγκληματικού ξηλώματος των πάντων. Λένε, μάλιστα, πως κάθε λαός χτίζει μονάχος του το μέλλον που του αξίζει. Τυχαίο; (Τη συνέχεια την ξέρετε...)

posted under |

14 σχόλια:

natasa_alba είπε...

tuhaio ? ? ? den nomizw ! ! ! :);)))))

Ανώνυμος είπε...

Καθόλου τυχαίο φιλενάδα. Ακόμα και τον αντικαπνιστικό νόμο οι ελληνάρες βρήκαν τον τρόπο και τον αναίρεσαν παντελώς!!! Μας αξίζει να είμαστε υπό πάντων και καλά να πάθουμε. Ένας λαός που δεν σέβεται τίποτα απολύτως μόνο αυτό αξίζει και τίποτα παραπάνω. Όλα είναι θέμα παιδείας και κουλτούρας και οι Έλληνες πάσχουν σε όλα αυτά!!!
Είναι στιγμές, όπως η σημερινή με τα προπύλαια γεμάτα μαύρα πανό και διαδηλωτές, που ντρέπομαι που είμαι ελληνίδα...
Ακριβή

Ανώνυμος είπε...

ντρεπομαι να διαβαζω σχολια απο 'Ελληνες' του τυπου 'ντρεπομαι που ειμαι Ελληνιδα η' ζω στην Ελλαδα'.εχω ταξιδεψει σε 25 χωρες,σε 53 διαφορετικες πολεις του πλανητη κ εχω γνωρισει εκατονταδες ανθρωπους,την Ελλαδα δεν την αλλαζω,τους Ελληνες δεν τους αλλαζω.Με ολα τα 'κουσουρια' μας με ολες τις αδυναμιες μας...εκατονταδες οι λογοι που μπορω να το τεκμηριωσω κ να το αποδειξω σε αυτους που δεν σεβονται τον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ που ζουμε,την Ελλαδα μας!!(χωρις να σημαινει οτι αποδεχομαι κ επαναπαυομαι στα 'στραβα' κ τα αναποδα του λαου μας)!με εκτιμηση...

CM είπε...

Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση φίλη Ακριβή και αγαπητέ ανώνυμε. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το, μάλλον, παρανοημένο τοπίο:

Προσωπικά, δεν ντρέπομαι για τη χώρα μου... δεν ντρέπομαι για το βλογημένο της έδαφος, τον ανοιχτό ουρανό, τα όμορφα βουνά, τα νησιά, τα πεντανόστιμα φρούτα, τα άφθονα λαχανικά, το γλυκόπιοτο νεράκι, την πολυζήλευτη κουλτούρα της... Την κουλτούρα μιας άλλης εποχής βέβαια και όχι τη σύγχρονη πολιτική κουλτούρα της διαφθοράς που διασύρει την Ελλάδα διεθνώς. Οι άνθρωποι όμως είναι εκείνοι που δίνουν το πολιτιστικό στίγμα ενός κράτους και δη εκείνοι που κινούν τα πολιτικά νήματα και οι έχοντες στα χέρια τους κυβερνητική εξουσία. Ούτως ή άλλως το κείμενο αναφέρεται και αφορά σε ατοπήματα μεγάλων εθνοπατέρων και όχι στα κουσούρια του απλού λαού. Τα απλά κουσούρια είναι ιδιαίτερα θέματα που βλάπτουν τους πολίτες σε προσωπικό επίπεδο... και ναι, αν και αυτά είναι πολυάριθμα, αρκετοί τα βρίσκουν τόσο χαριτωμένα όσο και το θερμόαιμο ταμπεραμέντο μας! Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως χώρα είναι η "γη", κράτος όμως είναι οι άνθρωποι... αυτοί δηλαδή που κρίνονται ευμενώς ή δυσμενώς βάσει των πράξεών τους και οι οποίοι προσδίδουν το χαρακτήρα, το πολιτιστικό χρώμα και τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες ενός τόπου.

Ανώνυμος είπε...

i ellada ehi pe8ani hronia tora

Ανώνυμος είπε...

@ανώνυμος :
Φίλε ανώνυμε, όπως κι αν σε λένε, μάλλον παρεξήγησες τα λεγόμενά μου και η αντίδρασή σου είναι σίγουρα υπερβολική.
Δεν ντρέπομαι για τη χώρα μου ως χώρα, είναι πιστεύω (τοπογραφικά) το καλύτερο μέρος για να μένεις. Η Ελλάδα όμως δεν απαρτίζεται μόνο από τη γη αλλά κυρίως από τον λαό.
Κι αν εσύ δεν ντρέπεσαι που ο λαός της Ελλάδας φέρεται σαν δούλος των υπολοίπων, τότε μάλλον δεν είσαι αυθεντικός Έλληνας. Όταν δέχεσαι για τις βλακείες των λίγων να την πληρώνουν οι πολλοί και αδύναμοι, τότε μάλλον κάτι δεν πάει καλά με την πάρτη σου!!! Αν νιώθεις περήφανος που το κέντρο της Αθήνας είναι γεμάτο μετανάστες και δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις ελεύθερα, τότε μπράβο σου. Εγώ είμαι από χωριό και είχα μάθει να κοιμάμαι με ανοιχτά παράθυρα, να τρέχω στους δρόμους της γειτονιάς μου ξέγνοιαστα και τώρα όλα αυτά έχουν χαθεί.
Καθημερινά βλέπεις διαδηλωτές που βεβηλώνουν τα εθνικά μνημεία, μας ντροπιάζουν στους τουρίστες και στους ίδιους μας τους εαυτούς.
Προφανώς είσαι επηρεασμένος από τις 25 χώρες και τις 53 πόλεις που έχεις επισκεφθεί κι έχεις χάσει το μέτρο της Ελλάδας. Όταν νιώθεις καλά που βλέπεις παππούδες να πεινάνε και γιαγιάδες να μην μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά, τότε τι να σου πω??? Εγώ που δεν έχω ταξιδέψει σε 25 χώρες την πονάω την Ελλάδα και ντρέπομαι που κάποιοι την έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο. Και δεν ντρέπομαι να πω ότι ντρέπομαι γι'αυτήν την κατάσταση!!!
Κι αν δεν έχεις σκοπό να πεις το όνομά σου, σε παρακαλώ να σταματήσεις εδώ γιατί δεν σκοπεύω να κάνω διάλογο με κάποιον άγνωστο.
Με εκτίμηση,
Ακριβή

21ekatosta είπε...

halarwse ligo kopela m polu eukola ta pairneis

No είπε...

"Ἐμπρός! μὲ πόζα ἀρχηγοῦ καθένας ἂς προβάλλη,
ἀπ᾿ ὅλους ἂς κυβερνηθῆ ἡ προσφιλὴς Ἑλλάς·
ἂς γίνῃ ὁ Ἡμέτερος, ἂς γίνουν ὅμως κι᾿ ἄλλοι,
ἂς γίνῃ κι ὁ Κατσικαπῆς κι᾿ αὐτὸς ὁ Μπουλελᾶς.
Ἂς πλημμυρίσῃ μ᾿ ἀρχηγοὺς τὸ ἔθνος πέρα πέρα,
ἂς μᾶς σηκώσῃ ἔξαφνα καὶ ἡ Ροζοῦ παντιέρα..." έγραφε κάποτε, μέσα σ' άλλα, ο ποιητής Σουρής. Δύσκολα τα πράγματα για την Ψωροκώσταινα. Μπράβο, ρε Χρυσούλα, μ' αρέσει η ωμότητα των λεγομένων σου. Πες τα εσύ, πού ξέρεις, μπορεί ορισμένες, "αιχμάλωτες", συνειδήσεις ν' αρχίσουν να σκέφτονται αλλιώς. Την καλημέρα μου.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητη μου Ακριβη δεν θα μπω στη διαδικασια να απαντησω σε ολα τα (σωστα) παραδειγματα που μου δινεις,απλα οπως τονισα κ στο πρωτο μηνυμα μου γνωριζω,ζω και βλεπω τι γινεται στη χωρα μου κ γυρω μας,προσπαθω με τον τροπο μου να βελτιωσω και να μην αποδεχομαι τα ασχημα αλλα αν ζεις εστω και λιγο στη πραγματικοτητα και ενημερωθεις για το τι συμβαινει παγκοσμια η Ελλαδα δεν ειναι η 'κολαση' που θες να πιστευεις και γραφεις!ΣΕΒΟΜΑΙ και αγαπω τη χωρα μου και εχω πιστη οτι μπορουμε και θα βελτιωθουμε(και ας υπαρχουν και κυβερνουν εκατοτανταδες λαμογια αυτο το τοπο).απλα μια συμβουλη αντι να τα περνεις στο κρανιο τοσο ευκολα κανε τα λογια σου πραξη και την οργη σου εργο...με εκτιμηση 'αγνωστος χ'!

Ανώνυμος είπε...

(Ως προς το σχόλιο του ''αγνώστου Χ'')
Προφανώς για να έχεις ταξιδέψει σε 25 χώρες και 53 πόλεις αυτού του πλανήτη όπως λες, υπέθεσα ΜΑΛΛΟΝ εσφαλμένα και βιαστικά και εντελώς ανεγκέφαλα οτι ΔΕΝ ΖΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΣ! Τον ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!
Ή ΜΑΛΛΟΝ είσαι από τους τυχερούς αυτής της χώρας που έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν ταξίδια αστραπές τα Σαββατοκύριακα...γιατί εγώ προσωπικά ούτε να μετακινηθώ μέσα στην ίδια μου τη χώρα ΔΕΝ μπορώ! (οικονομικά μιλάμε πάντα...άρα και πρακτικά)
Οπότε όπως το πάρει κανείς...για 'σένα και ορισμένους που έχουν μέχρι και ιδιόκτητα νησιά και θεόρατες βίλες, είναι Παράδεισος, όπως λές...για 'μένα δε παύει να είναι ένας βούρκος-βόθρος...γιατί ακόμη και η λέξη ''κόλαση'' είναι πολύ μικρή για να περιγράψει την κατάντια μας σε όλους τους τομείς ανεξαιρέτως!
Το μόνο θετικό είναι η φυσική της ομορφιά...
γιατί από άλλη ομορφιά, αυτή των ανθρώπων, προβλέπω οτι μάλλον είμαι τυφλή και δεν την αντικρίζω πουθενά!
Τα συγχαρητήρια μου στην συγγραφέα που είχε τα ''κότσια'' να γράψει για ένα τέτοιο θέμα που ήξερε οτι θα είχε τόσο εύθικτους αναγνώστες!
''Stray Cat'' -''Julia A.''

Ανώνυμος είπε...

polloi oi thigmenoi kai alloi tosoi oi neurikoi.an den eisai ikanopoiimeni apo ti zwi sou den sou ftaine se tpt oi alloi

Ανώνυμος είπε...

μιλανε ολοι .......

Ανώνυμος είπε...

Η ευδαιμονία ''Ανώνυμε'' (07/11) πηγάζει όταν προφανώς αισθάνεσαι καλά πρώτα με τον εαυτό σου και δεύτερον από τους όποιους χ-ψ παράγοντες επηρεάζουν τη ζωή σου, π.χ. οικογένεια, κοινωνία, πολιτική, θρησκεία.όταν αυτό το κράτος αποδεικνύει καθημερινά οτι δεν γνωρίζει ούτε τη στοιχειώδη έννοια των εν λόγω λέξεων, ΝΑΙ τολμώ να πω πως δεν είμαι ικανοποιημένη από τη ζωή μου.Όχι από τη δική μου σε προσωπικό επίπεδο, αλλά από την κοινωνική ζωή που κατέχω ως ενεργό μέλος αυτής της χώρας.Όταν οι άνθρωποι γύρω μας πεθαίνουν καθημερινά είτε ψυχολογικά, είτε πνευματικά, είτε οικονομικά, είτε επαγγελματικά εγώ προσωπικά ΔΕΝ είδα την ''Ελλάδα'' να νοιάζεται γι' αυτούς!Εκτός κι αν φυσικά εσύ βλέπεις άλλο ''κανάλι'' στην ΤΙ-ΒΙ & αγνοείς αυτά που συμβαίνουν. Απλά διατηρώ την άποψή μου, είτε αυτή αρέσει είτε όχι και πονάει...ΔΕΝ θέλω προσηλυτισμό πάσης φύσεως.Δεν είμαι ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ από τον εκάστοτε ''μάγκα'' που θέλει να υποβιβάσει το επίπεδο της ζωής μου σε οποιονδήποτε τομέα. Αν θέλει και μπορεί να το κάνει, από 'μένα τουλάχιστον δε θ' ακούσει παλαμάκια προς τέρψιν και ευχαρίστησιν. Λυπάμαι.Θα μπορούσα να μιλάω ατελείωτες ώρες παραθέτοντας δικαιολογημένα τις απόψεις μου και δεχόμενη τον αντίλογο, απλά πιστεύω πως δεν είναι προφανώς ο κατάλληλος χώρος να συνεχιστούν τέτοιου είδους συζητήσεις, δείχνοντας εν τέλει κάποιο σεβασμό στην προσπάθεια της συγγραφέως, παραμερίζοντας λιγάκι τις εν τέλει ''πολιτικές'' (;;;) απόψεις μας.Ή εθνι(κιστι)κές.
''Stray Cat'' -''Julia A.''

CM είπε...

Ένας υγιής αντίλογος, σε όλες του τις εκφάνσεις, είναι πάντα πιο ενδιαφέρων και πολύ πιο αποτελεσματικός από οποιονδήποτε αφορισμό, δαιμονοποίηση ή κατάφωρη αδιαφορία. Θέλω να πιστεύω πως η Ελλάδα δεν είναι μια μεγάλη λίμνη με αγελαίους ιχθύες. Ο κόσμος μπορεί άλλοτε να ήταν πιο απονήρευτος. Κατά τον Σωκράτη μάλιστα πίστευαν πως "ουδείς εκών κακός"... τι απίστευτες προσδοκίες! Κατά τα λεγόμενα των ημερών μας, πάντως, η Ελλάς είναι ένα "Έθνος ανάδελφον".

'Stray Cat'' αν θες να "μιλάς" ατέλειωτες ώρες έχεις το δικαίωμα και την "έγκριση" να το κάνεις εφόσον αυτά που γράφεις προσελκύουν το ενδιαφέρον μας να σε διαβάσουμε με αμείωτη προσοχή!

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ
Ιδιαίτερα μαθήματα Ισπανικής γλώσσας και πολιτισμού. Συνεδρίες και από το διαδίκτυο (skype). Μεταφράσεις. Το πρώτο μάθημα δωρεάν. Εκπτώσεις & προσφορές!
Copyright © 2007. Από το Blogger.

Πολιτισμός Πολίτης

Πολιτισμός Πολίτης
Πολιτιστικό ηλεκτρονικό περιοδικό των Εκδόσεων Περίπλους

Το τέρας των ειδήσεων

Το τέρας των ειδήσεων
www.newsbeast.gr

Περί φίλου και... φτερού

Περί φίλου και... φτερού
Συντάκτρια: Χρυσούλα Μολογιάννη. E-mail: mologianni@gmail.com

ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ

Παρακάτω αναφέρονται όλα τα εκδομένα βιβλία, τα σενάρια ταινιών, οι στίχοι και τα ποιήματα της Χρυσούλας Μολογιάννη

Recent Comments